Sinds 1 januari 2021 is de Stichting Cultureel Centrum de Notenkraker verantwoordelijk voor de exploitatie van het gebouw de Notenkraker aan de

Pand de Notenkraker te Paterswolde

Schoollaan 16 te Paterswolde. Deze stichting is een initiatief van 2 verenigingen, te weten Muziekvereniging Nieuw Leven en de historische Vereniging Ol Eel.

Muziekvereniging ‘Nieuw Leven’

Muziekvereniging Nieuw Leven is het muzikale, kloppende hart van Eelde-Paterswolde. Hoewel Nieuw Leven geen traditionele fanfare is, voelen wij de verantwoordelijkheid om tijdens officiële gelegenheden een muzikale bijdrage te leveren aan de samenleving van Eelde, Paterswolde en Eelderwolde. Hierbij valt onder andere te denken aan de 4-mei herdenking, sinterklaas en kerstvieringen.

Het bestaansrecht van onze muziekvereniging is onlosmakelijk verbonden met de muzische ontwikkeling van de inwoners van ons dorp. De Notenkraker is een plek voor muziekonderwijs én de verbinding van ‘leren naar samenspel’. Het project ‘JOEP’ dat zich richt op de eerste kennismaking van het spelen in een orkest/malletband is een succesvol voorbeeld van samenwerking tussen Nieuw Leven en muziekdocenten.

We willen ons graag richten op samenwerking met basisscholen in Eelde-Paterswolde. Nu er steeds meer ruimte komt voor cultuur en muziekonderwijs in de klas is het een maatschappelijke verantwoordelijkheid de scholen te ondersteunen door onze expertise in te zetten. Ook het beter bekend maken van de culturele mogelijkheden in de Notenkraker alsmede Ons Dorpshuis is daar een onderdeel van.

Historische vereniging ‘Ol Eel’

De activiteiten van Ol Eel richten zich op het bewaren/ ordenen van historisch materiaal (=materieel en immaterieel) dat zich richt op Eelde[1]. Tevens het ontsluiten en doorgeven van deze historische informatie. Dat gaat om materiaal waarmee de authenticiteit en identiteit van Eelde ingekleurd wordt door de tijd heen. De nadruk van het bewaren ligt op een digitale vorm. Foto’s, film, archieven. Het gaat erom het verhaal te vertellen en te kunnen illustreren. Daarvoor hoeft niet altijd het voorwerp ook bewaard te worden door Ol Eel (via foto-documentatie). Er zijn op dit moment 16 werkgroepen actief bij Ol Eel, waarvoor zich minimaal 83 vrijwilliger inzetten en met de activiteiten bereikt Ol Eel een groot aantal inwoners. De jaarverslagen (van alle werkgroep te raadplegen via de website) geven hier inzicht in.

Voorbeeld van de werkzaamheden is het in ontvangst nemen van papieren archieven. Deze worden gescreend conform de bepalingen van de Archiefwet, geordend en gecatalogiseerd (conform de daarvoor bij de gemeente geldende voorschriften). Daarna worden de stukken overgedragen aan het gemeentelijk archief zodat zij voor de toekomst bewaard worden en voor belangstellenden toegankelijk zijn. Enkele tientallen archieven zijn inmiddels overgedragen aan de gemeente Tynaarlo maar ook tientallen liggen nog op verwerking door de vrijwilligers van Ol Eel te wachten.[2]

Ook de foto’s zijn gedigitaliseerd. Het bewaren (vraagbaak zijn voor belangstellenden) én digitaliseren van het fotomateriaal is door Ol Eel ten behoeve van de gemeente verricht.

De kleding verzameling is gefotografeerd en gecatalogiseerd. Vanuit scholen en verenigingen wordt regelmatig een beroep gedaan op de kennis van de werkgroep. Er zijn een beperkt aantal kledingstukken dat kan worden geleend (bijvoorbeeld voor een historische dag op scholen). Verder worden kledingstukken gebruikt voor tentoonstellingen of voor een historische modeshow. Ook digitaal kunnen we deze collectie zichtbaar maken.

Verder heeft Ol Eel een groot aantal collecties (schilderijen kern collectie Bekkering, de portretfotoverzameling van Janny Buring[3], archeologische vondsten uit dit gebied, materiaal uit WO II, gebruiksvoorwerpen uit het gebied, blauwdrukken collectie gemeentearchitect Hofstee).  Deze collecties worden gebruikt bij thema activiteiten die door de werkgroep dialoog (op projectbasis) worden georganiseerd. Hieraan kunnen veel belangstellenden deelnemen en deze bijeenkomsten worden bijzonder goed bezocht (bv. De moord op Mien, de IJsbaan, de blauwdrukken van architect Hofstee). [4]

Met deze activiteiten spreken we een breed publiek aan. We richten ons vooral op de inwoners in dit gebied van jong tot oud om hen achtergronden te geven van het gebied waar ze wonen. Dat willen we doen op verschillende manieren om zo via de werkgroepen ook veel inwoners daarbij te betrekken. We sluiten daarbij indien mogelijk aan bij actuele ontwikkelingen. Om collecties goed te kunnen bewaren hebben we een depot nodig. Dat kan op eenvoudige wijze achter de Notenkraker worden gerealiseerd.

Deze toekomstvisie sluit bijzonder goed aan bij een “samenwerking onder één dak” samen met Nieuw Leven in de Notenkraker.

[1] Eelde = Eelde, Paterswolde, Eelderwolde ; nl grondgebied voormalige gemeente Eelde conform de statuten.

[2] In 2018 (zie jaarverslag werkgroep Archief) zijn  4 archieven ingebracht, 2 afgewerkt, nog 3 in bewerking en zijn er twee overgebracht naar het Gemeente Archief Tynaarlo.

[3] Janny Buring (1952-2007) fotografeerde personen. Veel inwoners van de vm. gemeente Eelde én bekende Nederlanders. Haar archief omvat 5.500 foto’s met toelichting.

[4] Moord op Mien: 160 personen, IJsbaan 50 personen. En dat zijn slechts twee activiteiten. Tentoonstelling Bekkering schilderijen ruim 300 bezoekers.

Binnenkort meer over de historie en de partners van onze stichting